Blog

Relevante artikelen in de pers

Help, heb ik een burn-out?

Gepubliceerd: 23-06-2014 | Gewijzigd op: 01-04-2016 Gezondheidsnet.

Ik denk dat ik tegen een burn-out aan zit. Ik ben moe, heb concentratieproblemen en het plezier in mijn werk (en ook in andere dingen) wordt steeds minder. Wanneer wordt stress een burn-out en wat kan ik doen om een burn-out te voorkomen?
Merel

Wanneer stress te lang aanhoudt, en je lijf onvoldoende tijd krijgt om te herstellen, kunnen je energiereserves uitgeput raken. Je blijft je dan vermoeid voelen, zelfs na een nacht van 7 of 8 uur slaap. Waar je voorheen fris en energiek was, ben je nu slap en overprikkeld. Je hebt moeite om je te concentreren en je voelt je emotioneel. Soms wordt je ook sneller ziek, doordat je lichaam onvoldoende energie heeft om het te beschermen tegen bacteriƫn en virussen.

Energiereserve uitgeput
Wanneer je energiereserves zo uitgeput zijn, spreken we van een burn-out. Als dat het geval is, kun je kijken welke stressfactoren er in je leven zijn. Wanneer je dit helder hebt, is de volgende stap om te kijken wat hierin te veranderen is. Zo kan het zijn dat door aanpassingen van werkplek of werkschema de stress vermindert. Een voorbeeld hiervan is dat je in plaats van negen uur op een dag, maximaal acht uur per dag werkt. Ook kun je de meer energievretende taken in de ochtend plannen en op het einde van de dag, de minder belastende activiteiten.

Omgaan met stress
Daarnaast is het van belang dat je leert omgaan met stress. Het is tegenwoordig haast onvermijdelijk om helemaal geen stress in je leven te ervaren. Zo is het van belang dat je aan de ene kant stress leert ‘afvoeren’ of ‘verwerken’ en aan de andere kant leert te ‘voorkomen’. Door beter voor jezelf te zorgen ben je minder kwetsbaar en kun je je beter verhouden tot stressvolle situaties.

Voorbeelden van afvoeren van stress zijn sporten en bewegen in het algemeen, muziek luisteren, dansen en tuinieren. Bijna alle activiteiten die je rustig maken en energie geven zijn geschikt. Ook mindfulness, yoga of tai chi kunnen helpen bij het afvoeren van spanning en tegelijkertijd het opbouwen van nieuwe frisse energie.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *